miercuri, 19 aprilie 2017

Atunci când pleci lasă loc de „bună ziua”






Atunci când vrei să pleci și să ieși din viața cuiva, când simți că nu mai ai de ce să stai, când cauți altceva, sau când sufletul tău e deja în altă parte, pleacă dar fă-o asumat, responsabil și încearcă să rănești cât mai puțin.

Nu trânti ușa, nu arunca cuvinte amare în ultimul ceas, nu înjosi, nu reproșa. Stai drept, privește în ochi și mai apoi pleacă, dar lasă în urma ta omenie. Nu da cu sufletele persoanelor de pereți, chiar dacă sufletul tău nu-și mai găsește loc printre ele. Fii conștient de locul tău în viața oamenilor, și chiar dacă într-o zi ei te vor scoate din viața lor, nu-i fă ca ultima amintire despre tine să acopere restul amintirilor, nu acoperii momentele frumoase dintre voi cu replici acide, și manifestări nepotrivite. Asumă-și ce se întâmplă și respectă-le decizia, până la urmă nici tu nu vrei să rămâi în viața cuiva care nu are nevoie de tine, nu?

Chiar și atunci când pleci din dezamăgire și supărare, când ești trădat sau furios, nu pleca ca o avalanșă care ia tot ce mai era frumos cu ea, fii tu om, stai tu drept, și pleacă în liniște când simți că locul tău acolo a fost dat spre închiriere.

Niciodată n-a fost ușor să pleci, căci plecarea, în general, frânge inimi. Și dacă tot se fac victime, ce rost mai are să întorci cuțitul în rană, să arunci pe ultima sută de metri cuvinte care vor fi digerate luni la rând, să adâncești răni?

Lasă în urma ta omenie și bun simț, lasă respect, chiar dacă poate tu nu ai primit acel respect. Vrei să fi mai bun de atât? Atunci fii. Lasă loc de două vorbe în cazul în care poate viața ta își va croii drum prin fața casei lor și vei vrea să știi dacă sunt bine. Lasă loc pentru răspuns la întrebările tale, chiar și din politețe, nu îi îndemna să își închidă ușa atât de zgomotos încât nici trupul, nici mintea și nici sufletul să nu-și mai aducă aminte de tine, nu lăsa doar un nor negru de mâhnire în inimile celor din viața cărora vrei sau simți că trebuie să ieși.

Fii om chiar și atunci, când știi că nu te vei mai întoarce niciodată. Dacă ai plecat pentru că sufletul tău era deja de mult plecat știi că le vei frânge deja inima, măcar fi om cu ei. Dacă ai plecat pentru că te-au trădat sau rănit, știi că nu merită să le arăți că ești unul dintre ei, arată-le că măcar tu ai fost om și în ultimul ceas. Iar dacă te-au scos ei din viața lor, știi că reproșurile, acuzele, amenințările sau insistențele nu îți vor redeschide ușa sufletelor lor, așa că lasă măcar loc de omenie.

Indiferent din viața cui vrei să ieși și indiferent de motiv, arată că ai coloană vertebrală, stai drept și fii om.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu