joi, 2 februarie 2017

Încetează să auzi și începe să asculți



Oamenii au nevoie de alți oameni, oamenii au nevoie de iubire, de înțelegere de ascultare. Din ce în ce mai des ne preocupăm doar de problemele noastre, suntem atenți doar la nevoile nostre, vrem ce e cel mai bine pentru noi însă uităm să ne gândim și la ceilalți.

De multe ori suntem triști, supărați, deznădăjduiți și avem nevoie de niște brațe care să ne strângă, de niște ochi care să ne privească – măcar un moment, doar pe noi, de o voce să ne aline, de urechi care să ne asculte, nu doar să ne audă. Și parcă durerea este mult mai mică atunci când primim toate astea, parcă putem trece mai ușor, parcă devenim mai optimiști, și nu parcă, ci chiar așa e; totul e mai simplu când cineva e lângă noi. Avem nevoie de oameni care să ne susțină, care să ne încurajeze, care să creadă în noi, care să ne asculte.

Uneori spunem ce simțim sau ce ni se întâmplă pentru că vrem doar să ne descărcăm și nu vrem părerea celorlalți, alteori povestim pentru sfaturi și păreri, alteori pentru a ne ajuta să luăm o decizie și atunci avem nevoie să ni se aducă la cunoștință punctele forte și cele slabe. Vedeți voi, și ascultatul acesta este de foarte multe feluri, și uneori persoanelor le este greu să facă alegerea corectă; dar cert este că ne place să fim ascultați.

Dar, noi, când am ascultat ultima dată? Și nu, statul pe o canapea lângă o persoană care vorbește lângă noi nu se numește ascultat, nici când aprobăm din cap în timp ce ne gândim la propriile probleme, nici când spunem spune, te ascult, dar noi privim televizorul, telefonul sau ne gândim la ce o să mâncăm diseară, nici când îl întrerupem la fiecare cinci minute pentru a-i spune ceva despre viața noastră. Astea nu sunt forme de ascultare. Ascultatul trebuie să vină la pachet cu atenția și empatia. Dacă o persoană decide să se deschidă în fața noastră, înseamnă că are nevoie de asta, că are nevoie de noi, că are nevoie să fie ascultată și poate chiar și înțeleasă.

În ziua de azi a devenit tot mai greu să ascultăm, tot mai greu să empatizăm cu problemele celorlalți, să nu judecăm, să înțelegem și să încercăm să oferim sfaturi utile  când ni se cer sau când simțim că ar trebui să le dăm.

Cum să cerem ceva ce noi nu știm să oferim? Pare corect? De ce ne-ar asculta alții dacă noi nu știm să facem asta? De ce le-ar păsa lor dacă nouă nu se pasă?

De ce i-ar păsa mamei că suntem bolnavi dacă nouă nu ne pasă că și ea este obosită? De ce i-ar păsa tatei că avem nevoie de bani dacă nouă nu ne pasă că el are nevoie de ajutor? De ce i-ar păsa surorii că suferim din dragoste dacă nouă nu ne pasă că se simte singură? De ce iar păsa prietenei că ai probleme cu iubitul dacă nouă nu ne pasă că ea și-a pierdut jobul? De ce i-ar păsa iubitului că vrem altceva de la viața dacă nouă nu ne pasă ce pasiuni are? Din iubire? Da, probabil din iubire, pentru că ei știu să ne arate că ne iubesc, pentru că ei știu să ne asculte știu să ne facă să ne simțim importanți. Dar dacă nu ne pasă, nu dăm dovadă oare că nu îi iubim? Nu dăm dovadă că nu ne pasă?

Poate că nici nu știm cum să mai ascultăm, dar se învață, la fel cum se învață să fim mai buni, mai onești, mai înțelegători. Trebuie doar să vrem. Și poate, da, este mai greu la început dar persoanele pe care le iubim merită asta, merită să fie ascultați.


Eu zic să ne luăm mâinile de la urechi, să încetăm să auzim și să începem să ascultăm.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu